De ce e o idee cât se poate de proastă să te uiți la un laser de jucărie
Dacă atunci când erai mic te jucai cu laserele de jucărie, probabil nu o dată ți-au spus părinții să nu le bagi în ochi. Se pare că acele sfaturi nu erau doar apă de ploaie, pentru că un băiețel din Grecia a reușit să își facă o gaură în retină după ce le-a ignorat.
Un băiat de nouă ani din Grecia a ajuns la secția de oftalmologie cu părinții lui când a început să se plângă că nu mai vede foarte bine cu ochiul stâng. În urma examenului de acuitate vizuală, doctorii au ajuns la concluzia că în ochiul drept încă avea o viziune 20/20, pe când în stângul ajunsese la 20/100.
Băiatul avea o gaură mare în maculă, porțiunea centrală a retinei, responsabilă pentru percepția culorilor și acuitatea vizuală. Aceste găuri maculare sunt relativ obișnuite în rândul bătrânilor. În apropierea acesteia, doctorii au descoperit alte două leziuni.
Surprinzător sau nu, aceste leziuni la nivelul retinei apărute din cauza laserelor sunt destul de dese – există chiar criterii de diagnostic pentru a afla dacă au fost sau nu cauzate de lasere. În cazul unui băiat de 13 ani, a fost suficient un minut să se uite direct la un laser de 5 miliwați pentru a produce leziuni semnificative la nivelul ochiului.
În SUA, limita acestor lasere este de 5 miliwați. În Marea Britanie și Australia, limita este și mai mică, de numai un miliwatt. Totuși, asta nu îi oprește pe oameni să comande lasere mai puternice de pe site-uri îndoielnice. Un alt băiat de 13 ani a suferit leziuni oculare permanente după ce fratele lui a cumpărat de pe internet un laser de 50 de miliwați, pe care i l-a băgat în ochi pentru o secundă.
Revenind la cazul băiatului din Grecia, doctorii au spus că gaura maculară este prea mare pentru a fi rezolvată cu operații, precum în cazul pacienților bătrâni. La 18 luni după întâmplarea cu laserul, vederea băiatului nu s-a îmbunătățit în vreun fel.